HTML

Bajnokok Ligája

A bajnokokligaja.gportal.hu blogja a futball királykategóriájáról

Friss topikok

Rovatok

Linkblog

2009.09.15. 10:51 hcs23

Nyitánynak BEK döntő visszavágó

Kedden megkezdődnek a Bajnokok Ligája első fordulójának küzdelmei, melyek nemcsak a Debrecen debütálása miatt lehetnek érdekes számunkra. Itt van például Marseille, ahol a sorsolás szeszélye folytán az 1993-ban megrendezett első hivatalos BL-szezon döntője ismétlődik meg.

Habár mindkét együttes jócskán veszített már egykori játékerejéből, az Olympique Marseille és az AC Milan C csoportbeli találkozója mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel, és nemcsak azért, mert a francia második fogadja az olasz bronzérmest. 1993 május 26-án az akkor a világ legjobbjaként tündöklő Milan épp az OM-mel találkozott a müncheni Olimpiai stadionban megrendezett döntőben, melyet óriási meglepetésre elvesztett a lesajnált aktuális francia bajnokkal szemben – amivel a marseille-iek a francia labdarúgás első – és azóta is utolsó – diadalát aratták a bajnokok vetélkedésében. Basile Boli 43. percben szerzett találata valósággal sokkolta az olaszokat, akik akkor már soraikban tudhattak egy korábban hat éven keresztül az OM-et szolgáló világsztárt, Jean Pierre Papint, vagy ahogy a futballtársadalom csak emlegette: JPP-t. Ő a két csapat korábbi, 1991-es találkozásakor is pályára lépett, igaz a másik oldalon. Akkor ő örülhetett, hiszen a BEK negyeddöntőjében szintén az Olympique kerekedett felül, ám akkor sem hétköznapi körülmények között. Az első mérkőzés 1-1-es végeredménye után a címvédő Milan a visszavágón is csak vergődött, amit csak tetézett Adriano Galliani parancsa, amivel az egygólos vesztésre – és ezzel kiesésre – álló sztárcsapatot tovább sújtotta. A 89. percben a világítás meghibásodása miatt pályáról lehívott játékosok tette az UEFA fegyelmi bizottságánál pénzbüntetést, az európai futballszerető közvéleménynél becsületük csorbulását vonta maga után.

Ami a jelent illeti, főleg a Milannál vannak gondok, ahol az utóbbi évek sikertelenségének végeszakadtát várják – eddig sikertelenül. Az Ancelotti-Leonardo csere úgy tűnik visszafelé sül el, a Kaká távozásával keletkezett űr pedig túl nagy falat egy formán kívüli Ronaldinho számára. Az egyetlen pozitívum Klaas Jan Huntelaar leigazolása, aki az Ajaxban igazolta, istenáldotta tehetség, de a Real Madridban fél év alatt többet koptatta a kispadot mint addig egész pályafutása során. A hétvégi Livorno elleni, első piros-feketében játszott bajnokiján nem is mozgott valami bíztatóan, kérdés mikor sikerül végre visszanyernie erőnlétét. A csapatnál Bonera, Gattuso és Abbiati sérülése szintén fejtörést okozhat Leonardo számára, de a Bajnokok Ligája légköre erőt adhat – hiszen az egy év kihagyás után visszatért lombardok felségterülete az utóbbi években az eredmények alapján egyértelműen a legrangosabb európai kupasorozat.

A Marseille-nél Garry Bocali és Bakari Koné nem lehet a Vélodrome gyepén, Didier Deschampot viszont nem kell félteni, ha valaki, akkor az évekig a Juventust szolgáló egykori középpályás ismeri az olasz futballt, a Monaco trénereként pedig azt is bizonyította: egy relatíve gyengébb képességű csapatból is ki tudja hozni a maximumot – vagy még annál is többet. A pillanatnyi forma mellettük szól, a statisztika azonban nem, már ami az első játéknapok Milan-mérkőzéseit illeti. Az olaszok legutóbbi nyolc debütálásukból hetet megnyertek, egyet döntetlenre adtak, legutóbbi vereségük még 1996-ból datálódik, amikor a Porto tudott 3-2-es győzelemmel távozni a San Siroból. Ha viszont a franciaországi fellépéseit vesszük számba, közel sem ilyen sikeresek: legutóbbi öt próbálkozásából egyszer sem került ki győztesen, mindössze két gólt szerezve persze ez cseppet sem meglepő.

Az első forduló programja:

Kedd:

A csoport: Juventus – Bordeaux, Maccabi – Bayern. B csoport: Wolfsburg – CSZKA, Besiktas – Manchester United. C csoport: Marseille – Milan, Zürich – Real Madrid. D csoport: Chelsea – Porto, Atlético Madrid – APOEL Nicosia.

Szerda:

E csoport: Liverpool – Debrecen, Lyon – Fiorentina. F csoport: Internazionale – Barcelona, Dinamo Kijev – Rubin Kazany. G csoport: Sevilla – Unirea Urziceni, Stuttgart – Rangers. H csoport: Standard Liége – Arsenal, Olympiakosz – AZ Alkmaar.

 

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes milan csoportkör 1.forduló marseille 200910


A bejegyzés trackback címe:

https://bajnokokligaja.blog.hu/api/trackback/id/tr481459935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása