HTML

Bajnokok Ligája

A bajnokokligaja.gportal.hu blogja a futball királykategóriájáról

Friss topikok

Rovatok

Linkblog

2009.06.20. 16:09 hcs23

Álmok útján

Bár a római Stadio Olimpicóban rendezett döntő óta alig telt el néhány hét, a június 22-i nyoni sorsolással gyakorlatilag máris kezdetét veszi a legrangosabb európai kupasorozat következő szezonja. A 2009/10-es kiírásban ráadásul újabb változások lépnek életbe, amelyeket az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) és elnöke, Michel Platini a topligák és Európa alacsonyabban rangsorolt bajnokságai között tátongó szakadék megszüntetése érdekében vezetett be. 

A Bajnokok Ligája idei reformjának főbb pontjai a selejtezők lebonyolítási rendjét érinti, a főtábla és a további küzdelmek lényegében változatlanok maradnak. Ami újdonság, hogy a nyolcaddöntőket mostantól egy teljes hónapig bonyolítják, azaz az eddigi heti négy mérkőzéssel ellentétben hetente két mérkőzést rendeznek, valamint a hagyományosan szerdán sorra kerülő finálé szombat estére tevődik át.

A kvalifikációt viszont alaposan megbolygatták az illetékesek. Európa 13 legerősebb bajnoksága automatikus helyet kap a 32-es főtáblán: az első három helyezett (jelenleg Anglia, Spanyolország és Olaszország) hármat, a 4-6. helyezettek (Franciaország, Németország és Oroszország) kettőt, a többiek (Románia, Portugália, Hollandia, Skócia, Törökország, Ukrajna, Belgium) egyet-egyet. Összesen tehát 22 együttes jut alanyi jogon a csoportkörbe – eddig ez a szám 16 volt. A selejtezős helyek megkurtítása elviekben még nehezebb kvalifikációt vizionálna, ha az UEFA nem határozta volna meg szigorúan a szabadon maradt helyek betöltésének lehetőségét. Megtette, így a selejtezőben részt vevő csapatokat két ágra osztotta: a sorozatban való indulásra bajnokként, illetve nem bajnokként jogot szerzők ágára, öt-öt helyet biztosítva a 14-53. helyezett pontvadászatok bajnokcsapatainak és az első 15 ország helyezettjeinek (a 14. Görögország és a 15. Csehország mindkét indulójának selejteznie kell). Ez azt jelenti, hogy bajnokcsapatok nem kerülhetnek össze nem bajnokcsapatokkal, az idei sorozat főtábláján pedig 18 aranyérmes gárda kezdheti meg a küzdelmeket.

A kevesebb selejtezős hely több selejtezős mérkőzést von maga után, a topligás helyezettek kivételével mindenkinek legalább két párharcon kell keresztülverekednie magát, a magyar bajnok DVSC-nek hárman. Mindezért „cserébe” nem jöhet szembe a Celtic, a Manchester United vagy éppen a Fenerbahce – „csak a szerb, osztrák vagy mondjuk a lengyel bajnokcsapat, hogy a legkeményebb lehetséges ellenfeleket említsük. Hasonló erősségűből viszont akár három is, lévén a Debrecen már az első fellépésén sem tartozik a kiemeltek közé – ellentétben a finn, a litván vagy az izlandi bajnokkal. Egy-két bravúros eredmény – és az ezzel növekvő UEFA-koefficiens – viszont nagyban hozzájárulhat a csoportkörbe vezető út jövőbeli könnyedebbé tételéhez. Az pedig további motiváló tényező, hogy a harmadik ellenfél elérése az új szabályoknak és a megemelt finanszírozási rendszernek köszönhetően 2,1 millió eurót és Európa Liga csoportkört ér. De ha csak egy körön jut túl, már akkor is az Európa Liga playoffjában találhatja magát.

 

Az alábbiakban közöljük, hogy az új kvalifikációs rendszer szerint ki honnan indul és kinek milyen út vezet a csoportküzdelmek eléréséhez:

 

 

 

Csoportkör:

1-3. helyezett (1. ENG, 2. ESP, 3. ITA)

1-2. helyezett (4. FRA, 5. GER, 6. RUS)

1. helyezett (7. ROM, 8. POR, 9. NED, 10. SCO, 11. TUR, 12. UKR, 13. BEL)

 

Selejtező, playoff:

Bajnokok ága: -

Nem bajnokok ága:

4. helyezett (1. ENG, 2. ESP, 3. ITA)

3. helyezett (4. FRA, 5. GER)

 

Selejtező, 3. kör:

Bajnokok ága:

1. helyezett (14. GRE, 15. CZE, 16. SUI)

Nem bajnokok ága:

3. helyezett (6. RUS)

2. helyezett (7. ROM, 8. POR, 9. NED, 10. SCO, 11. TUR, 12. UKR, 13. BEL, 14. GRE, 15. CZE)

 

Selejtező, 2. kör:

Bajnokok ága:

1. helyezett (17. BUL, 18. NOR, 19. DEN, 20. AUT, 21. SRB, 22. ISR, 23. SWE, 24. SVK, 25. POL, 26. HUN, 27. CRO, 28. CYP, 29. SLO, 30. FIN, 31. LAT, 32. BIH, 33. LTU, 34. MDA, 35. IRL, 36. MAC, 37. ISL, 38. GEO, 40. BLR, 41. EST, 42. AZE, 43. ALB, 44. ARM, 45. KAZ, 46. NIR, 47. WAL, 48. FAR, 49. LUX)*

Nem bajnokok ága: -

 

Selejtező, 1. kör:

Bajnokok ága:

1. helyezett (50. MLT, 51. MON, 52. AND, 53. SNM)

Nem bajnokok ága: -

 

* Mivel a 39. helyen rangsorolt Lichtensteinben nem rendeznek bajnokságot, lichtensteini csapat nem indul a Bajnokok Ligájában.

** Bajnokok csak bajnokokkal, illetve bajnoki helyezettek csak más országok bajnoki helyezettjeivel találkozhatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: változások lebonyolítás indulók 200910


A bejegyzés trackback címe:

https://bajnokokligaja.blog.hu/api/trackback/id/tr301277892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása